Jedno z oblíbených jídel české kuchyně. Klasika. Knedlíky plníme nasekaným nebo umletým uzeným masem, uzeninou, ale dají se naplnit i sekanými škvarky.
POSTUP PŘÍPRVY: Spěcháme-li, použijeme bramborové těsto v prášku, do kterého přidáme vejce. Doma připravíme těsto ze studených vařených brambor ( 1 kg), které nastrouháme a smícháme v těsto s 1 vejcem, 300g hrubé mouky, 30g krupice a špetkou soli. Dobře prohněteme a uválíme plát těsta asi 1 ,5 cm silný. Pak jej pokrájíme na čtverce 8 x 8 cm, naplníme vrchovatou lžičkou vychladlé nádivky a dobře uzavřeme.
Nádivka: Připravíme ji z nasekaného nebo mletého uzeného masa - asi 250 g a 1 menší jemně krájené cibule osmažené na lžičce sádla. Spolu opečeme navršenou lžíci strouhanky a špetku sladké papriky a špetku kmínu. Naplněné knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 8 - 10 minut podle velikosti. Mastíme je horkým sádlem nebo rozškvařenou slaninou. Podáváme s kysaným zelím nebo špenátem. Ze stejného těsta i nádivky lze připravit vařený závin v ubrousku - vaříme asi 45 minut.