Chutné, dalo by se říci téměř vegetariánské jídlo. Přitom sytící.
POSTUP PŘÍPRVY: Přes noc namočíme 100 - 150 g červených fazolí. Mohou být i bílé. Fazole po namočení uvaříme. Spěcháme-li, použijeme plechovku fazolí sterilovaných (400 g).
Zapékací misku vymažeme bohatě máslem nebo jiným tukem. Na 2 lžících oleje opečeme - 400 g oloupaných brambor nakrájených na plátky, k tomu přidáme 100 g drobně nakrájené slaniny, plátky ze 2 stroužků česneku, pokrájené 2 žampiony nebo jiné houby a 6 rajčat. Přisypeme asi 5 lžic mražené nebo sterilované kukuřice. Ochutíme lžičkou tymiánu, sladké papriky, mletým pepřem, osolíme, případné přidáme uzeninu. Promícháme, opečeme, přidáme vařené fazole. Směs přemístíme do připravené zapékací misky. Zalijeme 2 lžícemi zakysané smetany nebo jogurtu se zašlehaným vejcem a 100 g strouhaného sýra. Posypeme trochou grilovacího koření a v horké troubě zapečeme do zlatova. Pokrm doplníme rajčatovým salátem. Chybí-li nám maso, můžeme před zapékáním přidat asi 200 g uzeniny.