xkuchtik.cz

 

PERNÍK LITÝ.

 

Perník může být obyčejným, ale i svátečnějším moučníkem. Nejvláčnější je z mouky žitné, nebo z půli žitné a pšeničné. Ovšem dá se dobře upéci i z hladké pšeničné mouky. Důležité je perníkové koření - někdy obsahuje kypřicí prášek, jindy se musí dodat. Přečtěte si dobře návod na obalu koření. Litý perník nepotřebuje rozležet a dá se jíst hned.

POSTUP PŘÍPRVY: Na 500 g hladké mouky dáme 50 g sádla (másla, oleje), sádlo nahřejeme s 200 g medu, přidáme 2 vejce, podle chuti perníkové koření (dá se namíchat např. ze lžičky mleté skořice, dále 4 tlučených hřebíčků, 2 mletých nových koření, lžičky anýzu, špetky fenyklu, 2 hvězdiček badyánu a lžičky pomerančové a citrónové kůry - vše umleté a promíchané) - asi navršená lžička. Pak přidáme 500 g hladké mouky a prášek do pečiva, 1/8 l mléka, lžíci rumu. Těsto má být zahoustlé, ale ne tekuté. Dáme ho do dobře vymaštěného pekáče vysypaného hrubou moukou a ve vyhřáté troubě středné teplé upečeme. Dříve než za 10 minut troubu neotvíráme. Do perníku můžeme přidat 2 lžíce rozinek, lžíci citronátu, po lžíci nakrájených fíků, kandovaného ovoce. Upečený potřeme polevou - čokoládovou, mléčnou, citrónovou, kávovou a ozdobíme.

 


Vloženo:21. 7. 2003  
http://www.xkuchtik.cz