Starodávný český pokrm, kde se snoubí brambory s obilninou - trhanými krupkami nebo perličkami. Také to může být i pohanka. Prosté a velice chutné, dnes pozapomenuté jídlo z chudších oblastí naší země.
POSTUP PŘÍPRVY: V osolené vodě s kmínem uvaříme 200 g krupek nebo perliček. Lze také předem krupky nebo pohanku na lžíci sádla opražit a pak uvařit. Vaříme mírným varem, dbáme, aby se nepřipálily. Současně ve větším hrnci v osolené vodě s kmínem uvaříme 500 g oloupaných pokrájených brambor. Měkké brambory slijeme, rozšťoucháme, promícháme s 2 dl mléka a zamícháme scezené vařené krupky. Slaninu (150 g) drobně nakrájíme a rozškvaříme na 2 lžících oleje a na tom osmažíme do zlatova 2 nasekané cibule. Nastavovanou kaši na talíři přelijeme slaninou s cibulkou a k tomu salát z kysaného zelí. Nebo ji podáváme k opékané uzenině, karbanátkům, smažené rybě, sýru, sekané, pečenému masu, kuřeti. Ale nejvíce chutná jen tak zcela jednoduše: s cibulkou a škvarečky.