Je to velmi chutná úprava mrkve, zajímavě kořeněná. Mrkev nebývá často upravovaná jako samotná. Měla by být, tepelně upravená, častěji v naší kuchyni jako obrovský zdroj provitaminu A. Ze syrové ho tolik nezískáme.
POSTUP PŘÍPRVY: Asi 300 g vepřového masa - plec, krkovička, libový bůček - nakrájíme na kostky a spolu s pokrájenou větší cibulí opečeme na 1 - 2 Lžících másla či oleje, až cibule zesklovatí. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu, osmahneme, podlijeme a dusíme, až maso téměř změkne. Pak přidáme 500 g na kolečka nakrájené mrkve, po lžíci rozinek a sekaných mandlí, po špetce zázvoru, anýzu a skořice a podlijeme vývarem z bujónové kostky. Dusíme do měkka, zaprášíme lžící polohrubé mouky, povaříme. Mrkev ale nesmí být rozpadlá, spíše křupavá. Podáváme s brambory, bramborovými kroketami, nebo vdolky pečenými v troubě. Ty se nazývaly rozpeky a moje babička je pekla k mrkvi, čočce a také houbové omáčce.