INGREDIENCE: 400 g kysaného zelí, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 200 ml kysané smetany, 60 g klobásy, 10 g sušených hub, 200 g brambor, bobkový list, nové koření, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme vařit předem namočené sušené houby, kolečka klobásy, brambory a koření. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku, přidáme k téměř dovařeným houbám a uvaříme doměkka. Nakonec přilijeme kysanou smetanu, přisolíme a necháme projít varem. Vejce rozklepneme, osolíme, rozšleháme a zalijeme vlažným mlékem. Zasypeme moukou a umícháme těsto jako na lívance. Necháme chvíli rozležet. Na plechu rozpustíme tuk, na něj nalijeme těsto a zprudka upečeme. Krájíme na menší kousky a sypeme do polévky.