INGREDIENCE: 300g zmrazeného listového těsta, hl. mouka nerozválení těsta, 200g bílého kysaného zelí, 200g červeného kysaného zelí, 100ml červeného vína, 1 lžíce cukru, sůl, ml. černý pepř, 200g anglické slaniny v plátcích, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, 100g eidamu v celku, 200 ml kysané smetany, 2 vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY: Listové těsto rozmrazíme a pomocí hl. mouky je rozválíme na placku větší než průměr formy. Kysané zelí podusíme každé zvlášť na červeném víně asi 15 min. Ochutíme je cukrem, solí a pepřem. Poté zelí scedíme a necháme okapat. Plátky slaniny překrájíme na poloviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Olej rozehřejeme na pánvi a cibuli se slaninou na něm krátce orestujeme a promícháme. Formu pokropíme studenou vodou a vyložíme listovým těstem až k horním okrajům. Troubu předehřejeme na 175°C. Do formy rozdělíme střídavě bílé a červené zelí. Posypeme je orestovanou slaninou s cibulí a kmínem. Eidam nastrouháme nahrubo. Vejce rozšleháme spolu se zakysanou smetanou a nastrouhaným sýrem. Touto směsí pak zalijeme zelí, vložím do trouby a pečeme zvolna asi 40 min. Koláč podáváme teplý.