INGREDIENCE: 7 velkých brambor, 250g hrubé mouky, 1 lžíce soli, 500g uzené krkovice, lžíce sádla, 1 velká cibule.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z nastrouhaných syrových brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto. Lžící, kterou vždy namáčíme do studené vody, vykrajujeme z těsta menší knedlíčky a zavařujeme je do vařící vody, ve které jsme předtím vařili uzené maso. Vaříme je cca 8 minut - vyplavou na povrch. Cedníkem je vybereme a necháme okapat.
Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky a opražíme na sádle společně s nakrájenou cibulí.
Na talíř klademe chlupáčky, které posypeme uzeným masem s cibulí. Jako příloha je vhodné syrové kysané zelí. Nejlepší jsou chlupáčky, když je vychladlé nakrájíme na plátky a osmažíme na sádle do křupava a teprve pak posypeme uzeným masem s cibulí.