xkuchtik.cz

 

HOVĚZÍ S VEPŘOVÝM BŮČKEM NA ČERVENÉM VÍNĚ (FRANCIE).

 

INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího, 250 g vepřového bůčku, 1 lžíce oleje, 50 g másla, 3 lžíce brandy, 700 ml červeného vína, 3 kusy krájené šalotky, 1 lžíce citr. šťávy, 300 g nakládaných cibulek, 250 g žampionů, sůl, čerstvě drcený pepř, voda nebo vývar na podlévání.

POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček nakrájíme na plátky a oblanšírujeme ve vařící vodě. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme plátky bůčku a opékáme dohněda asi 5 minut. Potom vše z kastrolu vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme půlku másla, nasypeme nakládané cibulky a zvolna opékáme do zlatova. Opět vyjmeme. Nakrájíme hovězí maso na kostky, opečeme je v kastrolu do zlatova, vyjmeme a odstraníme přebytečný tuk. Do kastrolu přidáme šalotku, brandy a víno, krátce povaříme, přidáme maso a zvolna dusíme pod pokličkou asi 3 hod. Během dušení podléváme vodou nebo vývarem. Na pánvi rozpustíme zbývající máslo, přidáme žampiony, cibulky, citr. šťávu, sůl, pepř a dusíme, až se odpaří veškerá tekutina. Do kastrolu k masu přidáme bůček, cibulky a žampiony a dusíme, až je maso měkké. Z kastrolu vyjmeme maso, cibulky, žampiony a bůček, do šťávy přidáme vývar a vaříme tak dlouho, až šťáva zhoustne, vrátíme zpět maso a zbývající suroviny, dochutíme.

 


Vloženo:7. 4. 2003  
http://www.xkuchtik.cz