xkuchtik.cz

 

ŠVÉDSKÝ KOLÁČ.

 

INGREDIENCE: 250g másla, 380g hl. mouky, 120g mouč. cukru, 200g cukru krupice, 2 žloutky, citr. kůra, skořice celá, 1 kg jablk, 50g meruňkového džemu, 50g rozinek, 50g strouhanky, 5 bílků.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla, 120g cukru a 2 žloutků si připravíme těsto (jako na linecké), necháme asi 1 hodiny odpočinout v ledničce. Pak je rozválíme na plát silný asi 1 cm a upečeme na plechu v troubě do světle růžova. Prochladlý plát těsta potřeme meruňkovým džemem, posypeme strouhankou. Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a krájíme na plátky. Podusíme je s cukrem a skořicí, potom do nich vmícháme rozinky. Jablečným pyré potřeme těsto a na jablka vrstvíme ušlehaný tuhý sníh ze 5 bílků smíchaných s 200g pískového cukru. Na povrch ještě sníh posypeme cukrem. Koláč do zlatova zapečeme v troubě předehřáté na 320°C.

 


Vloženo:21. 2. 2003  
http://www.xkuchtik.cz