INGREDIENCE: 500g těstovin, sůl, 850g kysaného zelí, 250 ml masového vývaru, 250g šunky, 1 červená paprika, špetka cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř, tuk na vymazání formy, 150g goudy, 1 snítka petrželky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny nasypeme do vroucí, dostatečně osolené vody a uvaříme je. Hotové je slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Zelí dáme do hrnce, přelijeme ho 50 ml vývaru a vaříme asi 10 mi. Šunku nakrájíme na nudličky a přimícháme ji k zelí. Rozpůlíme papriku, očistíme ji, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Spolu s cukrem, rajčatovým protlakem a zbývajícím vývarem je vmícháme do zelí. Směs pikantně ochutíme solí a pepřem. Troubu rozehřejeme na 175°C. Vymastíme nízkou zapékací formu. Dáme do ní těstoviny se zelím a lehce promícháme. Posypeme vrstvou jemně nastrouhaného sýra a pečeme asi 30 min. Hotový nákyp ozdobíme lístky petrželky a ihned ještě horké podáváme