Stříkané brambory: Uvařené brambory protlačíme cedníkem a připravíme je jako kaší s kouskem másla, ale bez mléka. Poté přidáme 3 žloutky, podle potřeby přisolíme a kaši dáme do kuchyňské stříkačky, pomocí níž zcela malé kousky stříkáme do rozpáleného tuku, nebo je můžeme peci jen na pánvičce.
Příloha k zelenině: Brambory se slupkou stejné velikosti uvaříme, scedíme, oloupeme pokrájíme na 3 - 4 hranolky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, poté naklademe na pánev s horkým tukem a po obou stranách opečeme.
S bílou omáčkou: Asi 1 kg brambor omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na silné plátky. V mírně osolené vodě s přidáním zelené petrželky je uvaříme do měkka. Podusíme 2 lžíce mouky na másle dožluta, rozděláme s vodou z brambor, přidáme pepř, sůl, jemně nasekanou zelenou petrželku. Vše rozetřeme se 2 žloutky, smetanou a necháme přejít varem. Brambory dáme na nahřátou mísu, polijeme připravenou omáčkou a rychle podáváme. Takto upravené brambory se výborně hodí ke smaženým rybám nebo kotletám.