INGREDIENCE: Těsto: 30 g droždí, 11/2 kávového šálku vlažné vody, špetka cukru, 3 1/2 šálku polohrubé mouky,1/2 lžičky soli, šálek oleje. Náplň: 2 cibule, 2 lžíce oleje, 6 rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku,2 stroužky česneku, 1 lžička cukru, sůl, pepř, 300 g měkkého salámu, špetka dobromyslu, 3 feferonky, 3 lžíce nastrouhaného sýra, 6 sardelových řezů. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozmícháme s cukrem a čtyřmi lžícemi vlažné vody. Necháme na teplém místě vykynout. Do mísy s moukou přidáme sůl a přilijeme vzešlý kvásek. Přidáme olej a vodu a vymícháme hladké těsto. Dobře ho propracujeme a necháme vykynout. Potom vytvarujeme koláče a urovnáme na ně náplň, necháme zkynout, pokapeme je olejem a pečeme na pomaštěném plechu ve středně vyhřáté troubě. Naplň: zpěníme na oleji cibuli, přidáme rajčatový protlak, nakrájená rajčata, rozsekaný česnek, cukr, sůl, pepř a promícháme na hustou omáčku, do které vmícháme salám, nakrájený na kostičky, dobromysl a feferonky. Náplň urovnáme na koláče, posypeme sýrem a poklademe kousky sardelek.