INGREDIENCE: 7g droždí, 120 ml mléka, 300g hl. mouky, 30gcukru krystal, sůl, 215g másla, 1 vejce, mouka na vál.
POSTUP PŘÍPRAVY: Při přípravě těsta neděláme kvásek, ale droždí pouze rozmícháme v teplém mléku, přidáme mouku, cukr, sůl, 15g změklého másla a vejce.vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odležet. Těsto rozválíme a rozvrstvíme na něj plátky studeného másla. Máslo zabalíme do těsta, které rozválíme na původní velikost. Necháme je asi 15 min. odležet v chladu, opět přidáme máslo a rozválíme. Takto pokračujeme ještě třikrát. Důležité je, aby těsto nepřekynulo. Dobře zpracované těstová na řezu výrazné listování, je pevné a tvárné. Nakonec těsto necháme opět odležet. Vál posypeme a těsto na něm rozválíme do pásu silného asi 4 mm a širokého asi 10-15 cm. Záleží na nás, jak velké croissanty budeme chtít. Pás nakrájíme na trojúhelníky. Na polovinu z nich položíme plátky šunky, na zbytek plátky sýra. Trojúhelníky srolujeme položíme na plech, kde croissanty dotvarujeme a necháme vykynout. Vykynuté sýrové posypeme strouhaným sýrem, šunkové paprikou. Pečeme zprudka při 220°C a před dopečením troubu odvětráme. Croissanty podáváme nejlépe téplé.