xkuchtik.cz

 

CITRON NEJEN DO ČAJE.

 

Nahnilý citron: nevyhazujeme jej, výborně se jím čistí měděné nádobí. Silně posypaný solí čistí smaltované vany a podobně. Vanu je ovšem potřeba dobře opláchnout teplými mydlinkami a vodou.

Strouhaný křen: když jej pokape lžičkou citronové šťávy, zachová si pěknou bílou barvu. Do vody, ve které vaříme rýži nebo žampiony, přidáme pár kapek citronové šťávy; rýže zůstane bílá a žampiony neztmavnou.

Šťavnaté drůbeží maso: aby zůstalo šťavnaté, potřeme je předpečením citronovou šťávou. Posolíme jej až před koncem pečení.

Čerstvé maso: chráníme je před mouchami tím, že je potřeme citronem. Maso pak také déle vzdoruje zkáze. Citron nemá vliv na jeho chuť a jim potřené maso je křehčí.

Citronová šťáva smíchaná se solí: zbavuje železo rzi. Proto zrezivělé předměty ošetříme tímto způsobem, pak je do sucha hadříkem vytřeme a posléze mírně potřeme olejem.

Kůra vymačkaného citronu: poslouží při čištění keramických obkladaček, popřípadě zdí natřených olejovou barvou. Plocha se tře vnitřní stranou kůry, nechá se chvíli působit a pak se vyleští.

Lesk na kožené obuvi: obnovíme pomocí citronové šťávy tak, že šťávu naneseme na obuv, necháme zaschnout a potom dobře přeleštíme. Proceduru však nesmíme často opakovat, abychom nepoškodili povrch obuvi.

 


Vloženo:6. 6. 2003  
http://www.xkuchtik.cz