xkuchtik.cz

 

TŘEŠŇOVÝ DORT PLNĚNÝ VANIKOVÝM KRÉMEM.

 

INGREDIENCE: 5 vajec, 100g pískového cukru, citronová šťáva, 150g polohrubé mouky, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy, 300g čerstvých třešní.
Na želatinu: 25g ovocné želatiny, ½ l šťávy z kompotovaných třešní.
Na krém: 125 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 10g polohr. mouky, 3 žloutky, 250 ml šlehačky.
Na ozdobení: 1 sáček mandlí nebo lískových oříšků, 1 větvička čerstvé meduňky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Z bílků ušleháme sníh a lehce je vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme citronovou šťávu a mouku. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C asi 35 minut. Podle návodu na sáčku uděláme želatinu. Potom si připravíme krém: V hrnku smícháme mléko s vanilkovým cukrem, polohr. moukou a žloutky. Suroviny šleháme nad párou do zhoustnutí. Nakonec do krému vmícháme hustou šlehačku. Dort rozkrojíme příčně na polovinu, spodní část potřeme krémem a přikryjeme vrchní částí. Celý korpus potřeme na povrchu i po stranách zbylým krémem. Do středu dortu urovnáme omyté a osušené třešně a přelijeme je želatinou. Mandle, případně lískové oříšky, nahrubo nasekáme a obalíme jimi boky dortu. Meduňku omyjeme, osušíme a otrháme lístky, kterými nakonec ozdobíme povrh dortu.

 


Vloženo:24. 6. 2003  
http://www.xkuchtik.cz