xkuchtik.cz

 

JAHODOVÝ KOLÁČ S TVAROHOVOU NÁPNÍ.

 

INGREDIENCE: 160g hl. mouky, 4 vejce, 50g moučkového cukru, 110g másla, jemně nastrouhaná citr. kůra, 250g tvarohu, 75g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 400g jahod, 8g želatiny.

POSTUP PŘÍPRAVY: Moku prosíkem na vál, přidáme 1 vejce, cukr moučku, změklé máslo a špetku citr. kůry. všechny suroviny promícháme a vypracujeme pevné tukové těsto. Tuková těsta nesmíme zpracovávat příliš dlouho, protože by se mohla tzv. zapařit, to znamená, že se ohřátý tuk vsákne do mouky a těsto se pak rozpadá. Hladké těsto necháme asi hodinku odležet v chladu. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň: Tvaroh dáme do misky, přidáme zbylá vejce, cukr krupici, smetanu a jemně nastrouhanou citr. kůru. Poté všechny suroviny důkladně promícháme. Odleželé těsto vyválíme na 4-5 mm silný plát a vyložíme jim kulatou koláčovou formu. Tvarohovou náplň nalijeme do připravené formy s těstem. Vložíme do trouby a pečeme pomalu při 160°C do zlatova. Během pečení troubu odvětráváme. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Během chlazení omyjeme jahody a nakrájíme je na plátky nebo půlky, podle jejich velikosti. Potom na vychladlý koláč pokládáme jahody tak, abychom pokryli celou jeho plochu. Želatinu rozpustíme v 300 ml teplé vody a jahody s ní potřeme. Na glazování použijeme mašlovačku. Při glazování je nutno vystihnout dobu nejlepšího krytí želatiny, což je doba mezi tekutou a pevnou formou. Želatinu necháme zatuhnout a koláč krájíme na klínky.

 


Vloženo:27. 6. 2003  
http://www.xkuchtik.cz