INGREDIENCE: 750g vepřové kotlety s kostí vcelku, 2 větší cibule, špetka mletého pepře, špetka soli, worcester, hrst rozinek, hrst křížal, hrst drcených ořechů, 50 g medového perníku, 50 g švestkových povidel, 3 lžíce kečupu, 7 mrkev, půl celeru, 1 petržel, špetka celého pepře, špetka nového koření, 3 bobkové listy, 3 lžíce oleje, 50-70 g hladké mouky, máslo na jíšku podle potřeby.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kotletu omyjeme, osušíme, povrch masité části pořežeme do čtverečků, osolíme, opepříme, pokapeme worcesterem a dáme odležet do chladu. Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme, vše nakrájíme na kostičky. Do pekáče nalijeme olej a vložíme ho do vyhřáté trouby. Teflonovou pánev potřeme olejem, rozehřejeme a maso na ní zprudka opečeme po všech stranách. Po opečení položíme maso na pekáč do trouby, podlijeme vodou a zbytkem výpeku z pánve. Maso dopékáme v troubě asi 40 minut a přeléváme výpekem. Upečené maso má být uvnitř růžové, ne však krvavé. Zatímco pečeme maso, připravíme vánoční omáčku. Do kastrolu dáme olej, cibuli, zeleninu, celý pepř, nové koření a bobkový list a opečeme dozlatova. Přidáme kečup, orestujeme a přidáme směs rozinek, křížal, ořechů a perníku, vše opět opečeme. Zalijeme 1 litrem vody a povaříme. Z másla a mouky připravíme zlatavou jíšku a omáčku zahustíme. Přidáme povidla a na mírném plameni zvolna povaříme. Mezitím vyjmeme hotové karé z trouby a uložíme na teple, aby nevychladlo. Výpek slijeme do omáčky a vaříme, dokud tuk nevystoupí na povrch. Po provaření omáčku důkladně rozmixujeme, scedíme a dochutíme solí. Maso nasekáme podle kosti na plátky, podáváme přelité scezenou omáčkou. Vhodná příloha: brambory, bramborový knedlík.