INGREDIENCE: Na pesto - Svazek bazalky, 2 stroužky česneku, 1 lžičky ml. bílého pepře, 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu, 60 ml olivového oleje.
Na polévku -1 cibule, 1 menší pórek, 150g brambor, 1 menší mrkev, 100g malé cukety, 1 větvička kadeřavé petrželky, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka tymiánu (může být i sušená), 40 ml olivového oleje, 1 bobkový list, 200g drobně nakrájeného lilku, 1200 ml zeleninového vývaru, 1 lžička soli, 60g mraženého hrášku, 1 oloupané rajče, 80g malých těstovin, lístky bazalky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Bazalku omyjeme, osušíme a lístky otrháme. Vložíme je do mixéru, přidáme česnek, pepř, sýr a rozmixujeme. Potom postupně přiléváme olej, až vznikne hladká omáčka, kterou necháme v ledničce. Cibuli a pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, oškrábanou mrkev rozkrájíme na tenké plátky. Cuketu nakrájíme na půlkolečka. Bylinky omyjme a svážeme nití do svazku. V kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme na něj cibuli a pórek a za častého míchání zvolna opékáme do sklovita. Potom přidáme bylinky, bobkový list, lilek, brambory, mrkev a cuketu, zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme pod poklicí k varu. Vaříme zvolna asi 10 minut, až zelenina změkne. Do polévky přidáme hrášek, na kousky nakrájené rajče a těstoviny. Pod poklicí vaříme ještě asi 15 minut. Z uvařené polévky vyjmeme bylinky a bobkový list. Polévku rozléváme do misek, na vrch každé dáme bazalkové pesto a ozdobíme lístky bazalky.