INGREDIENCE: 2 lžíce rozinek namočených v hruškovici (pro děti vynecháme hruškovici), 500g hrušek, 10 žemlí, 4 vejce, 500 ml mléka, 2 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 100g rozpuštěného másla, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy, 2 lžíce ml. skořice, mouč. cukr na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozinky scedíme na necháme okapat. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme jádřince a stopky a potom je nakrájíme na plátky. Žemle také rozkrájíme na plátky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky rozšleháme mléce s krupicovým cukrem. Přidáme polovinu dávky sněhu. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 180°C. Do misky urovnáme nejdříve jednu vrstvu žemlí, které vždy namáčíme v rozšlehaných vejcích s mlékem a cukrem, vrstvu žemlí pokropíme trochou másla. Na žemle rozložíme vrstvu hrušek, posypeme je rozinkami a části vanilkového cukru. Na hrušky zase dáváme vrstvu žemlí namočených ve vaječné směsi. Takto pokračujeme až vyčerpáme všechny zásoby. Vrchní vrstvu tvoří žemle, které ještě přelijeme zbylou směsí a pokropíme zbylým máslem. Žemlovku vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Potom navrch rozetřeme zbylý sníh a ještě asi 7 minut zapečeme, až sníh zrůžoví. Hotovou žemlovku nakrájíme na porce. Můžeme je posypat mletou skořicí, dle chuti mouč. cukrem.