INGREDIENCE: Velká kachna, kuře, 500g uzeného masa, králík, slanina, 7 stroužků česneku, 1 lžička majoránky nebo tymiánu, 1 lžička směsi drcených pepřů nebo směsi na divočinu, sůl, 4 lžíce másla, olej, 1 l silného vývaru z kuřecích drubek a sušených hub.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vývar z drubek a sušených hub si připravíme den předem a vaříme tak dlouho, až maso změkne. Prolisujeme česnek a smícháme s přibližně stejným množstvím soli. Směsi vytřeme vnitřek kuřete a vložíme do něj uzené maso (buď vcelku nebo nakrájené na kostičky). Kachnu v prsních partiích nařízneme či nastřihneme a vnitřek pečlivě vytřeme drcenou majoránkou nebo tymiánem, který jsme rozmíchali asi v 1 dl oleje. Pak do ní vložíme kuře, již naplněné uzeným masem. Kachnu zase zašijeme tak, aby kuře objímalo co nejvíce a nejtěsněji. Vložíme na pekáč, do něhož jsme předtím nalili asi na prst vysoko vývaru. Protože na pekáči zbylo ještě místo, přidáme i velkého králíka, posypaného směsí drcených pepřů a pokrytého plátky slaniny, které připevníme nití. Stačí nití obtočit kolem králíka. Před vložením do předehřáté trouby kachnu potřeme rozpuštěným máslem a pak dostatečně posolíme. Pečeme dlouho a pečlivě. Podléváme vývarem až do konce pečení a potíráme máslem, pokud nám vystačí. Kdyby se během pečení plátky slaniny začaly připalovat, dáme je pryč.
Tradiční přílohy: špenát se zbylým česnekem, červené zelí a bílé zelí moravské, pečené brambory, houskový knedlík.