800g hovězího roštěnce, 8 zrn hřebíčku, 40g perníku, 20g medu, 150g másla, 120g cibule, 50g sádla, 1 citrónu, 2 dl červeného dezertního vína, strouhaný zázvor, ml. pepř, 30g slaniny, ocet, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a pečeme na másle spolu s krájenou slaninou. Potom dáme maso do hrnce (i s tukem, na kterém se peklo), zalijeme studenou vodou, přidáme na sádle osmaženou cibuli, trochu octa, citrón nakrájený na plátky, med a vaříme do měkka. Pak maso vyjmeme, vývar procedíme a přidáme jemně nastrouhaný perník, který jsme předeme namočili do červeného vína. Vývar povaříme a vzniklou „vodvářku“ přeléváme nakrájené maso. Příloha: knedlík.