INGREDIENCE: 400g zadního hovězího masa, ml. černý pepř, sůl. Na náplň: 100g vařené rýže, 50g nastrouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, 2 lžíce nakrájené červené kapie, 2 lžičky jemně nasekané petrželové natě, 80g šunkového salámu v plátcích.
Mimo toho: 40g tuku, 1 cibule, 2 lžíce hl. mouky, 300 ml hovězího vývaru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso očistíme a rozkrojíme na plát, který naklepeme přes mikrotenovou fólii. Poté maso osolíme a opepříme. Rýži promícháme se sýrem, asi 1 lžičku sýra dáme stranou, vejcem, paprikou a petrželkou. Polovinu dávky salámu rozložíme po masovém plátu a rozetřeme na něj rýžovou náplň, na kterou rozložíme zbylý salám. Plát pevně zarolujeme a ovážeme nití. Rozpálíme tuk a roládu na něm opečme ze všech stran 8 min. pak ji vyjmeme. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Opečeme ji na výpeku z masa, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku rozšleháme se 100 ml horkého vývaru. Přidáme maso, zakryjeme poklicí a vložíme do trouby. Pečeme při 200°C asi 70 min. Během pečení maso otáčíme, přeléváme výpekem a podléváme teplým vývarem. Měkkou roládu vyjmeme, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a roládu uchováváme v teple. Šťávu přelijeme do menší nádoby, dochutíme ji solí a ml. pepřem a za stálého míchání ji chvilku provaříme. Roládu rozkrájíme na plátky a přeléváme šťávou.
Příloha: smažené rýžové krokety, vařené brambory nebo bramborová kaše.