INGREDIENCE: 600g větších kuřecích prsíček, 250g kysaného zelí, 50g slaniny, 60g cibule, sůl, pepř, 40g oleje, 1 lžíce másla, 80g cibule, 3 stroužky česneku, 20g hl. mouky, 30g tuku, 3 dl vývaru nebo vody.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z prsíček nakrájíme řízky a jemně naklepeme do šířky. Kysané zelí promícháme se slaninou nakrájenou na kostičky, drobně nakrájenou cibuli a trošku soli a pepře. Takto upravené zelí klademe na naklepané řízky, pevně zatočíme, sepneme párátky, osolíme a opepříme. V kastrolu na horkém oleji s máslem osmáhneme nakrájenou cibuli a drobně nasekaný česnek, vložíme závitky, opečeme ze všech stran, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení závitky obracíme a podléváme teplou vodou. Měkké závitky vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou z tuku a mouky, zalijeme vývarem, promícháme , povaříme, dochutíme, šťávu přecedíme na závitky a prohřejeme. Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík.