xkuchtik.cz

 

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ.

Česká kuchyně.

 

INGREDIENCE: 1 kg hovězího masa z kýty, 100 g slaniny, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 velká cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, 1 bobkový list, špetka zázvoru, citrón, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky, 1 l kyselé smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu slaniny nakrájíme na nudle a prošpikujeme jimi očištěný kus hovězího masa. Osolíme, opepříme, zbytek slaniny rozkrájíme na kostičky, vložíme do tlakového hrnce, rozškvaříme, maso na slanině opečeme po všech stranách, vyjmeme a dáme na teplo. Do hrnce přidáme máslo, nastrouhanou zeleninu a nakrájenou cibuli a osmahneme. Vrátíme maso, přidáme všechno koření, podlijeme horkou vodou, hrnec uzavřeme a 1 hodinu dusíme. Pak hrnec sundáme z ohně, necháme klesnout tlak a otevřeme. Maso vyndáme na pekáč, vložíme do trouby, podlijeme trochou vody (nebo vína) a Pečeme. Ze šťávy z tlakového hrnce odstraníme koření, vlijeme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme mouku a trochu smetany a mixujeme dohladka. Pak omáčku vlijeme do kastrole, přidáme zbytek smetany a povaříme. Dochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem (a podle chuti i vínem). Mezitím se maso opéká ze všech stran dohněda. Měkké a opečené maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky prohřát, nebo je hned rozdělíme na talíře, omáčkou přelijeme a podáváme s knedlíky a brusinkovým kompotem.

 


Vloženo:24. 1. 2007  
http://www.xkuchtik.cz