INGREDIENCE: 4 větší plátky hovězího masa z kýty, sůl, pepř, 2 lžíce hořčice, 50 g slaniny, 100 g šunkového salámu vcelku, 2 vejce vařená natvrdo, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, tuk.
POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa naklepeme paličkou, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, do středu každého látku položíme plátek slaniny, hranolek salámu, dvě čtvrtky vajíčka a půl okurky. Závitky stočíme, obtočíme nití, aby se nerozevíral y, povrch také osolíme a opepříme a necháme chvíli odležet. Na sádle nebo na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme připravené závitky a opečeme je po všech stranách, aby se maso uzavřelo. Vývar (nebo vodu) přivedeme k varu, zalijeme osmahlé závitky asi do poloviny a dusíme, bud pod okličkou nebo v tlakovém hrnci (asi 40 minut) doměkka. Měkké maso vyjmeme, odvineme nit a necháme je na teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Omáčku můžeme zjemnit smetanou, lžičkou másla nebo ji ochutit vínem. Závitky také můžeme plnit vaječnou smaženicí, kdy na rozškvařené slanině opečeme na nudličky nakrájený salám a zahustíme vejci. Smaženici pak nanášíme na připravené plátky. Můžeme přidat okurku, ale můžeme ji také vynechat. Důležité je, aby plátky by1y dobře zajištěné nití a náplň při opékání nevytékala. Hovězí závitky - ptáčky - podáváme s dušenou rýží nebo s houskovým knedlíkem.