INGREDIENCE: 1 kg brambor, 1 velká sklenice kysaného zelí (700 g) 3 dl mléka, 2 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, l lžíce sádla, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí vyklopíme ze sklenice. Třetinu dáme stranou a zbývající zelí propláchneme vodou, aby nebylo tak kyselé. Na horkém oleji osmahneme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zelí, přisolíme, přidáme lžičku kmínu a zalijeme vodou. Udusíme doměkka. Mezitím loupeme brambory, nakrájíme je na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Pak vodu slijeme, brambory zalijeme horkým mlékem, přidáme máslo a vymícháme hladkou kaši. Syrové zelí překrájíme a vmícháme do kaše, dušené zelí rovněž vmícháme. Při podávání posypeme na sádle osmaženou cibulkou.