INGREDIENCE: 500 g brambor, 50 g tvrdého sýra na strouhání, l vejce, 1/4 l mléka, 50 g másla, stroužek česneku, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané syrové brambory nakrouháme na okurkovém struhadle na plátky, propláchneme ve vodě a osušíme v utěrce. Ve větším hrnci rozmícháme mléko s polovinou nastrouhaného sýra a vejcem. Osolíme, opepříme a přidáme plátky brambor. Zapékací mísu nebo pekáč vymastíme máslem, ochuceným rozetřeným stroužkem česneku se špetkou soli, naplníme připravenou směsí brambor s mlékem tak, aby vrstva nebyla vyšší než 5 cm (špatně by se propékala). Posypeme zbývajícím sýrem a Zakapeme máslem. Pečeme zvolna v troubě, aby brambory byly měkké, vejce s mlékem ztuhlé, brambory a sýr na povrchu jemně opečené. Podáváme jako přílohu k pečenému masu.