INGREDIENCE: 10 stejně velkých brambor, 400 g mletého masa, 1 vejce, 2 cibule, 50 g strouhaného sýra, sůl, pepř petrželová nať, tuk na vymaštění pekáčku, vyvař z l kostky masoxu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a trochu předvaříme, aby změkly. Pak vodu slijeme, bramborám seřízneme vršky, vnitřky z větší části vydlabeme a naplníme mletým masem, podušeným na osmažené cibuli, osoleným a okořeněným pepřem. Přiložíme vršek a brambory postavíme těsně vedle sebe do vymaštěného pekáče. Posypeme strouhaným sýrem, podlijeme vývarem a asi hodinu dusíme. Když se vývar vydusí, ještě je opečeme, aby se vytvořila kůrka. Upečené sypeme petrželovou natí nebo pažitkou. Místo masem je můžeme plnit žampiony. Náplň ze žampionů: Nakrájené žampiony podusíme na osmažené cibulce, když změknou, osolíme je, přidáme oříšek másla, zalijeme rozšlehaným vejcem, mícháme, až ztuhnou, a zasypeme strouhaným sýrem.