INGREDIENCE: 1 kg brambor, 400 g hrubé mouky, 2 vejce, 2 šálky mléka, 1 lžíce másla, sůl, tuk na smažení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Vodu scedíme, brambory rozmačkáme nebo prolisujeme dohladka a dáme je vychladnout. Pak si připravíme odpalované těsto: osolené mléko s máslem přistavíme na oheň a do vařícího vsypeme najednou mouku. Za stálého míchání povaříme, až vznikne hustá hmota, kterou pak přendáme do mísy a necháme prochladnout. Do vlažného odpalovaného těsta vpracujeme vejce jedno po druhém a dobře vmícháme prolisované brambory. Lžící vykrajujeme noky a smažíme je v horkém tuku. Těsto můžeme také naplnit do cukrářského sáčku, vystříkat různé tvary (pusinky, věnečky apod.) a usmažit je dočervena. Podáváme k dušené zelenině nebo se salátem.