INGREDIENCE: 1 kachna, sůl, kmín, 3 jablka, malá hlávka červeného zelí, 1 lžíce sádla, 1 cibule, sklenka červeného vína, lžička cukru, lžíce hladké mouky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu omyjeme, osušíme, kůži i vnitřek osolíme a posypeme kmínem. Kachnu vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme za občasného podlití, obrácení a sebrání vypečeného sádla. Jablka vložíme do břišní dutiny nebo je dusíme ve výpeku. Dočervena upečenou kachnu vyjmeme a naporcujeme, vypečené sádlo slijeme, výpek podlijeme vodou a povaříme. Než se kachna upeče, připravíme si červené zelí. Na sádle osmahneme pokrájenou cibuli dožluta, přidáme na nudličky nakrájené zeli, lžičku soli a lžičku kmínu, přelijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 3/4 hodiny). Ke konci dušení vlijeme víno, přisladíme a nakonec zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody Za občasného promíchání povaříme, podle chuti přisolíme nebo přikyselíme octem a podáváme jako přílohu k pečené kachně s houskovým knedlíkem.