INGREDIENCE: 1 kachna, 2 lžíce sádla, kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, 1 sklenka červeného vína, 1 lžíce rajčatového protlaku, citrónová šťáva, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce brusinkového nebo rybízového kompotu, špetka cukru, sůl, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na plátky pokrájenou mrkev, celer a petržel osmažíme dožluta na sádle, přidáme cibuli pokrájenou na tenká kolečka a vložíme kachnu osolenou na povrchu i uvnitř a zlehka ji po všech stranách opečeme. Podlijeme ji vodou, přidáme citrónovou šťávu a koření a pečeme pod vrchním dílem pekáče. Při pečení kachnu přeléváme mastnou šťávou, podléváme vodou, polovinou dávky vína a odebíráme vypečené sádlo. Měkkou kachnu vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme. Zalijeme vodou, rozšleháme, přidáme rajčatový protlak, kompot a za častého míchání povaříme v hustou omáčku. Přecedíme ji, ochutíme vínem, cukrem a citrónovou šťávou. Příloha: houskové knedlíky.