INGREDIENCE: 1 kachna, 250 g bůčku, 1 l červeného vína, 150 g žampiónu, 16 malých cibulek, 1 menší cibule, 3 stroužeky česneku, špetka tymiánu, bobkový list, strouhaný muškátový oříšek, 250 g másla, sklenka vodky, lžička hladké mouky, trochu cukru, ocet, citrón, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kachnu naporcujeme na menší kousky. Bůček pokrájíme na kostky, které necháme přejít varem v osolené vodě a pak z nich v kastrole na mírném ohni vyškvaříme tuk. Vyjmeme je a na tuku krátce opečeme kousky kachny Ty pak zalijeme vínem tak, aby byly potopeny Osolíme, opepříme, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, posekanou cibuli, česnek, špetku tymiánu a bobkový list. Pod pokličkou pomaličku vaříme asi půldruhé hodiny. Pak přidáme vyškvařený bůček a dusíme asi 30 minut. Mezitím spaříme oloupané malé cibulky ve vařící vodě a pak je osmažíme na másle, do kterého přidáme kapku octa a lžičku cukru. Do vody s citrónovou šťávou namočíme na chvilku žampióny. Když je kachna hotova, zahustíme šťávu jíškou z másla a mouky, povaříme a pak přidáme cibulky a žampióny. Nakonec do omáčky vmícháme kachní játra rozmělněná s vodkou a už nevaříme. Příloha: plátky opečené bílé veky.