INGREDIENCE: 1 zadek krůty, l krůtí játra, vařený žaludek a srdce, 150 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 2 jablka, 100 g rajčat, 50 g žampionů, 100 g slaniny, 100 g másla, 60 g hladké mouky, bobkový list, pepř, sůl, petrželka, červené víno na podlití.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zadní část krůty rozsekneme na dva stehenní díly, opepříme a dozlatova opečeme na polovině dávky másla. Na zbylém másle pak dotmava osmahneme kolečka cibule a nudličky kořenové zeleniny. Podlijeme horkou vodou, vložíme opečené maso, čtvrtky rajčat, koření, nastrouhaná jablka a lžíci nasekané petrželky. Dusíme v troubě pod pokličkou. Mezitím nakrájíme na nudličky drůbky. Nejdříve játra a pak ostatní vnitřnosti opečeme na kostičkách ozškvařené slaniny. Přidáme houby a podlijeme červeným vínem. Dusíme doměkka. Hotové krutí maso vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zarestujeme, znovu podlijeme horkou vodou a dohladka povaříme. Hotovou šťávu propasírujeme, vložíme porce krůty a přidáme směs podušenou na víně. Všechno dohromady dobře povaříme. Podáváme s rýží.