INGREDIENCE: 1 slepice, sůl, 3 lžíce oleje, 50 g slaniny, l lžíce másla, l cibule, l mrkev, l petržel a 1/2 celeru, 1/2 lžičky pepře, 4 kuličky nového koření, l bobkový list 1/2 citrónu, 1/4 l zakysané smetany, sklenka vina, 2 lžíce hladké mouky, l kostka masoxu, 1/2 lžičky glutasolu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou slepici naporcujeme, osolíme a mírně opepříme. Na oleji rozškvaříme slaninu, přidáme porce masa a po obou stranách je opečeme dočervena. Maso vyjmeme a do tuku přidáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, koření, půlku citrónu a vše osmahneme. Zalijeme horkou vodou a vínem, vhodíme kostku masoxu, vložíme osmažené porce slepice a dusíme buď pod pokličkou, nebo v tlakovém hrnci doměkka. Měkké maso vyjmeme, do vypeku přidáme smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, vyjmeme povařený citrón, ostatní zeleninu necháme a omáčku rozmixujeme dohladka. Pak vrátíme zpět na oheň a při mírné teplotě vaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, zalijeme ještě horkou vodou nebo mlékem. Nakonec dochutíme glutasolem, podle chuti i přisolíme nebo přisladíme, do omáčky vložíme prohřát slepičí maso a podáváme s houskovým knedlíkem.