INGREDIENCE: 1 slepice, sůl, 3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 kuliček nového koření, 4 kuličky pepře, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky muškátového květu (můžeme použít i kari koření), 1/4 l mléka nebo kelímek zakysané smetany, l žloutek, svazek čerstvé petrželky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Připravenou slepici rozdělíme na porce, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vařící vodou, přidáme zeleninu, cibuli a koření, osolíme a uvaříme doměkka. Měkkou slepici vyjmeme, necháme okapat a vykostíme. Máslo s olejem rozehřejeme v kastrole, vmícháme mouku a muškát nebo kari a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji zchladlým vývarem ze slepice a vaříme na mírném ohni asi hodinu. Hustou omáčku pak rozředíme mlékem nebo smetanou se žloutkem, za stálého míchání ji opět krátce povaříme a vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku. Do omáčky vložíme vykostěné porce slepice, prohřejeme je a podáváme s dušenou rýží, s těstovinami nebo houskovými knedlíky.