INGREDIENCE: 1 slepice, sůl, lžička celého pepře, l cibule, 3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, l lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, l konzerva chřestu, 200 g žampionů, l žloutek, 1/4 l bílého přírodního vina, šťáva z citrónu, 1/2 lžičky kari koření, l lžička sladké papriky, l lžička grilovacího koření, 1/41 hrnek rýže, sůl, petrželka nebo pažitka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Připravenou slepici vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přidáme sůl, kořenovou zeleninu, nakrájenou cibuli, pepř a uvaříme doměkka. Slepici vykostíme, sejmeme kůži a nakrájíme na menší kousky. Máslo s olejem rozehřejeme, vsypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku, rozředíme ji vývarem ze slepice, přivedeme k varu, přidáme na plátky nakrájené žampiony, na kousky nakrájený chřest a vaříme. Postupně přidáváme víno, citrónovou šťávu, koření a nakonec kousky masa. Omáčka musí být přiměřeně hustá. Pokud je řídká, rozmícháme v mléce trochu hladké mouky, vlijeme do vařící omáčky a za stálého míchání povaříme. Rýži propláchneme studenou a horkou vodou, vložíme do hrnce, zalijeme půl litrem vody, osolíme a dusíme 15 minut od počátku varu. Pak necháme ještě chvíli dojít. Při podávání v rýži utvoříme jamku, naplníme ji omáčkou s masem, žampiony a chřestem a posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.