INGREDIENCE: 12 ústřic, 60g másla, 2 lžíce hladké mouky, podle chuti sůl, 1/2 l mléka, 1 dl bílého vína, 3 citróny, 2 lžíce sladké smetany, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ústřice vyjmeme lžičkou z lastur do malého kastrolku, takže jsou ve vlastí vodě, přidáme víno, část másla a postavíme na oheň, nádobou stále pohybujeme a obsah se nesmí zavařit (při vaření by ústřice ztvrdly). Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme s mlékem, osolíme a dobře provaříme. Je-li polévka moc hustá, rozředíme ji vývarem a přecedíme přes jemné sítko, pak zjemníme smetanou a žloutkem. Ústřice vyndáme na síto, necháme odkapat a odstraníme ocásky (vousy). Vývar z ústřic s vínem pak vlijeme do připravené polévky, přidáme citrónovou šťávu a přepůlené ústřice a podáváme v šálku.