INGREDIENCE: 1 kuře (asi 1 kg), sůl, pepř, 50 g másla, 0,4 dl koňaku, 100 g prorostlé slaniny, 150 g cibule, 175 g žampionů, l svazek petrželky, 1/8 l kuřecího vývaru, 2 stroužky česneku, 1/4 l suchého červeného vína (pokud možno burgundského), 2 bobkové listy.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře důkladně omyjeme, zbavíme tuku, osušíme a rozčtvrtíme. Jednotlivé části ze všech stran osolíme a opepříme. Dostatečně velkou pánev rozpálíme na sporáku a necháme na ní rozpustit část másla. Čtvrtky kuřete zprudka opečeme dozlatova po všech stranách. Koňak k flambování nalijeme do sběračky a podržíme nad pánví, aby se ohřál a snáze vzplanul. Koňak zapálíme plamenem svíčky a flambujeme jím části kuřete. Porce vyjmeme z pánve a vložíme do pekáče s poklicí. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme, žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kousky slaniny vyškvaříme v pánvi, přidáme k ní cibuli a necháme zezlátnout. Obojí přidáme ke čtvrtkám kuřete. Zbylé máslo dáme do pánve a houby na něm zprudka opečeme. Potom rovněž přidáme ke kuřeti. Petrželku omyjeme, zbavíme stonků a nasekáme. Šťávu v pánvi zředíme kuřecím vývarem. Česnek oloupeme, nasekáme na velmi jemno a spolu s kuřecím vývarem, polovinou sekané petrželky, červeným vínem a bobkovým listem přidáme do pekáče k porcím masa. Vše můžeme podle chuti ještě osolit a opepřit. Pekáč s masem přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme, dokud maso není měkké. Potom bobkové listy odstraníme a šťávu ještě jednou osolíme a opepříme. Dle chuti přidáme červené víno a zbylou petrželku. K pokrmu je vhodné podávat rýži a červené víno stejné značky, kterou jsme použili k přípravě kuřete. Tento pokrm můžeme také připravit se suchým bílým vínem (např. Ryzlink). V tom případě omáčku před podáváním zjemníme 75 g smetany a l lžící jemně sekaného estragonu.