INGREDIENCE: 1 kuře, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, l lžíce másla nádivka: 150 g žampionů, 2 lžíce másla, 1 žemle, trocha mléka, 2 vejce, 150 g šunkového salámu, sůl, špetka kmínu, špetka muškátu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme nádivku. Žampiony očistíme, i nakrájíme na plátky, vložíme na pánev s rozehřátým máslem, osolíme a okmínujeme drceným kmínem. Žemli nakrájíme na kousky a přelijeme horkým mlékem. Přidáme na nudličky nakrájený salám, osmažené žampiony, špetku muškátu, pokud máme čerstvou petrželku, přidáme ji rovněž, vmícháme rozšlehaná vejce, a Je-li nádivka řídká, zahustíme ji strouhanou houskou. Kuře nařízneme na páteři a maso ostrým nožem seřezáváme ze žeber. Pak vykostíme křídla a stehna. • Otvor po břišní dutině sešijeme nebo spíchneme. Plát í masa osolíme a lehce opepříme, rozložíme na něj nádivku, stočíme ho a převážeme nití. Roládu opečeme ze všech stran na oleji s máslem, podlijeme ji horkou vodou a v troubě upečeme. Během pečení ji přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou. Ke konci pečení ji můžeme potírat máslem nebo obložit plátky slaniny a opéct dokřupava. Pečenou roládu zbavíme nitě, nakrájíme ji na plátky, podáváme s bramborovou kaší a kompotem nebo ji necháme vychladnout a krájíme za studena.