INGREDIENCE: 750 g brambor, 150 g hladké a 150 g hrubé mouk sůl, pepř, 300 g kysaného zelí, l velká cibule, 50 g sádla, 50 g slaniny, ocet, cukr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané a omyté brambory nastrouháme na jemném struhadle, část vody slijeme, přidáme sůl, pepř a hladkou i hrubou mouku. Vypracujeme těsto, dáme je na prkénko a krájíme malé noky, nebo máme-li hrubší cedník tak je pasírujeme přes něj do osolené vody. Nezapomeneme občas zamíchat, aby se strapačky nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut. Usmažíme cibulku, přidáme do ní nadrobno nakrájené kysané zelí, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zelí podle chuti dosolíme, dochutíme octem a cukru. Hotové promícháme s vařenými okapanými strapačkami. Jednotlivé porce sypeme na kostičky nakrájenou, rozškvařenou slaninou.