INGREDIENCE: 750 mletého masa (směs vepřového a hovězího), sůl, 2 lžičky koření do mletého masa (nebo 1 lžičky pepře, 1 lžičky nového koření 1 lžičky tymiánu, 1 bobkový list rozdrcený a kulička jalovce), 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 vejce, 50 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky rozmíchané v troše mléka, 4 lžíce strouhanky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, posypeme kořením, vmícháme rozdrcený česnek a na velmi drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vyklepneme vejce, vše dobře promícháme a zahustíme strouhankou. Směs musí byt důkladně promíchaná, nejlépe rukou namočenou do vody Ze směsi pak vytvarujeme dvě podlouhlé šišky, vložíme je do pekáče vymaštěného tukem, podlijeme trochou horké vody a za občasného přelití výpekem upečeme dočervena, což trvá asi necelou hodinu. Sekanou podáváme nakrájenou na plátky, nejčastěji s vařenými brambory a kysaným zelím nebo s bramborovou kaší. Studenou sekanou můžeme podávat s bramborovým salátem nebo jen s chlebem a hořčicí.