INGREDIENCE: 1 kg vepřového masa z plece, 3 lžičky Vegety , 1/8 l šlehačky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 50 g slaniny, strouhanka, 1 vejce, 1 lžíce sádla nebo oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso umeleme na strojku (nebo si ho necháme umlít u řezníka), vmícháme lehce osmaženou cibuli na slanině, přidáme česnek, koření, žloutek a šlehačku. Vše důkladně promícháme, podle potřeby zahustíme trochou strouhanky a necháme asi 2 hodiny odležet v chladničce. Pak vytvarujeme 2 šišky, potřeme je rozšlehaným bílkem a osmahneme na rozpáleném sádle. Mírně podlijeme horkou vodou a pečeme asi hodinu v horké troubě. Občas přelijeme výpekem. Podáváme nakrájené na plátky s bramborovou kaší nebo studené s bramborovým salátem. Zbylou sekanou můžeme nakrájet na plátky, obalit ve vejci a strouhance nebo v těstíčku z vajec, mouky, soli a piva a osmažit na oleji dozlatova.