INGREDIENCE: 750g vepřového bůčku bez kosti, 250g vepřové plece, 1 lžičky kmínu, 1 lžička papriky, 3 stroužky, česneku, větší špetka pepře, sůl, 50 g salámu typu Vysočina, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček očistíme a bud do něho vykrojíme hlubokou kapsu, nebo ho rozřízneme na plát a paličkou rozklepeme na obdélník. Vepřovou plec umeleme na strojku na maso, vložíme do mísy, přidáme kmín, papriku, rozdrcený česnek, pepř sul, salám Vysočina nakrájený na kostičky, přidáme lžíci mouky a vyklepneme vejce. Vařečkou a poté rukou umícháme najemno. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky Rozklepaný plát bůčku nebo proříznutou kapsu potřeme mírně solí, naneseme směs z mletého masa a plát svineme v roládu. Kapsu bůčku naplníme a sešijeme nebo sepneme jehlicemi. Roládu stáhneme provázkem, aby se při pečení nerozvírala. Pekáček potřeme sádlem nebo olejem, vložíme připravené maso, povrch mírně osolíme, podlijeme sběračkou vody, vložíme do trouby a pečeme. Asi po 20 minutách maso přelijeme vypečenou šťávou, podle stupně propečení ho obrátíme a případně podlijeme ještě horkou vodou. Pečeme asi 2 hodiny při mírné teplotě. Měkkou, dozlatova upečenou roládu nebo plněny bůček jmeme, šťávu slijeme, zahustíme lžičkou hladké mou~y rozmíchané v troše vody, promícháme a povaříme. Z masa odstraníme provázek nebo vytáhneme nit a roládu či plněný bůček nakrájíme na plátky Podáváme s brambory přelitými výpekem nebo můžeme podávat i za studena s bramborovým salátem nebo jen s chlebem a hořčicí.