INGREDIENCE: 1 hlávka zelí, sůl.
Nádivka: 250 g mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 250 g rýže, 3 lžíce vepřového sádla, 1 lžíce nasekané petrželky nebo kopru, sůl, vývar, 60 g rajčatového protlaku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávku zelí opereme, zbavíme košťálu a povaříme ve slané vodě. Jednotlivé listy oddělíme. Na každý list rozložíme rovnoměrně nádivku, ale neklademe ji těsně ke krajům. Listy zabalíme a převážeme nití. Holubce srovnáme do kastrole, podlijeme vývarem, navrch zalijeme rozředěným rajčatovým protlakem a pod pokličkou v troubě dusíme.
Nádivka: Maso i cibuli umeleme, k směsi přimícháme dobře vypranou syrovou rýži, nasekanou petrželku nebo kopr a vepřové sádlo. Osolíme a dobře promícháme.