INGREDIENCE: 350g hlávkového zeli, 200g mrkve, 150g brambor, 150g cibule, 100g špeku bez kůže, 40g sádla,1 1/4 l Vývaru z kostí, 80g tvrdého sýra na strouhání, podle chuti sůl, lžička cukru, 4 krajačky chleba, celerová nať.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme na drobné kousky a osmahneme na sádle. Pak přidáme cukr, sůl, zalijeme vývarem z kosti a uvaříme. Měkkou zeleninu propasírujeme zpět do polévky. V přiměřeně velkém hrnku opečeme na kostičky krájenou slaninu a zalijeme propasírovanou polévkou. Na zbytku sádla opečeme plátky chleba. Jednotlivé porce polévky nalijeme do připravených šálků, navrch položíme plátek opečeného chleba, posypeme strouhaným sýrem, v troubě zapečeme a ihned podáváme.