INGREDIENCE: 60 g másla, 160g hladké mouky, větší špetka soli, asi 4 lžíce studené vody, 800 g nakyslých jablek, mouka na vál, tuk na vymaštění formy, 50 g cukru krupice.
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo vyjmeme z chladničky alespoň hodinu předtím, než začneme
s přípravou těsta. Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme máslo a po částech vpracujeme vodu. Všechny přísady lehce prsty zpracujeme v hladké těsto, uděláme bochánek, zakryjeme jej čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě asi l hodinu odpočinout. Jablka oloupeme, rozkrojíme příčně na půlky, vyjmeme jádřince a jablka nakrájíme na silnější plátky. Vál i váleček pomoučníme
a těsto lehce vyválíme asi na 1 cm silnou placku. Kulatou pečicí formu o průměru přibližně 25 cm vymažeme máslem, poprášíme moukou a vyložíme těstem. Těstové dno hustě propícháme vidličkou. Na těsto naklademe směrem od středu do růžice plátky jablek. Povrch zasypeme cukrem a vložíme do předem vyhřáté středně horké trouby. (Elektr. trouba 180 ° C). Koláč pečeme dozlatova, podle teploty trouby asi 30-40 minut. Koláč hlídáme aby příliš nezhnědl. Případně jej ke konci pečení zakryjeme alobalem.