xkuchtik.cz

 

OŘECHOVKA

 

INGREDIENCE: 15 zelených ořechů, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, citrónová kůra z poloviny citrónu, l litr vodky, 1/2 litru vody, 500 pískového cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY: Otrháme z vlašského ořešáku 15 zdravých zelených ořechů (kůra nesmí být poškozena), omyjeme je, osušíme a nakrájíme na milimetrové plátky ostrým nožem. Plátky ořechů nasypeme do 3 l lahve od okurek, přidáme kousek skořice v celku, hřebíčky, jalovec a nastrouhanou citrónovou kůru. Vše zalijeme vodkou, láhev uzavřeme víčkem nebo mikrotenovým sáčkem a upevníme gumičkou. Láhev necháme na teplém místě, nejlépe v kuchyni na okně, kam svítí slunce nejméně 6 týdnů. Poté obsah láhve přecedíme přes hustý cedník, tmavou tekutinu vlijeme zpět do láhve, zalijeme sladkým roztokem, který jsme si připravili svařením cukru v půl litru vody a nechali vystydnout. V láhvi dobře promícháme a necháme stát na teple ještě měsíc. Případné nečistoty a zakalení se za tu dobu usadí na dně. Likér pak stáhneme do lahví hadičkou, láhve uzavřeme vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a necháme ve sklepě v chladu uležet, nejlépe do jara.

 


Vloženo:11. 7. 2009  
http://www.xkuchtik.cz