INGREDIENCE: 400 g rybího filé, sůl, citrónová šťáva, špetka papriky, hladká mouka, olej. Omáčka: l lžíce hladké mouky, l lžíce másla, 1/4 l smetany, sůl, pepř, 3 vejce vařená natvrdo, lžička hořčice, lžička nasekané cibule, 2 lžičky nasekané petrželky nebo pažitky, kousek citrónové kůry.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí filé rozdělíme na porce, Zakapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme chvíli odležet. Obalíme je v hladké mouce, do které jsme zamíchali trochu papriky, a ihned opékáme ve vroucím oleji po obou stranách dočervena. Pečeme zvolna, aby se ryba dobře propekla.
Omáčka: Ve větším kastrole připravíme z hladké mouky a másla světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou, vyšleháme dohladka, přidáme sůl a více pepře, pro zvýšení výrazné chuti jemně nasekaná vejce, cibuli, část petrželky, l lžičku hořčice, kousek citrónové kůry a za stálého mícháni chvíli povaříme. Nakonec přidáme zbytek petrželky a už nevaříme. Pečenou rybu na talíři polijeme i vaječnou omáčkou a podáváme s vařenými brambory. Tip: Omáčka je chutná i k vařenému uzenému masu nebo k jarnímu svítku.