INGREDIENCE: 1 větší kapr, l mrkev, l petržel, menší celer, l cibule, 40 g másla, bobkový list, nové koření, celý pepř, krev z kapra, 1/4 l vody s octem, 1/2 l černého piva, 5 sušených švestek, 7 ořechových jader, 2 lžíce medu, 2 lžíce strouhaného perníku, 2 lžíce strouhaného černého chleba, 2 lžíce rybízové zavařeniny, 50 g rozinek a mandlí, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na nudličky a s kořením smažíme na másle dozlatova. Potom přilijeme krev vypláchnutou z kapra octovou vodou, přidáme pivo, sušené švestky a tlučené ořechy a asi půl hodiny vše povaříme. Pak do omáčky vložíme očištěnou, na kousky pokrájenou rybu a pod poklicí vaříme asi 10 minut. Obrátíme a dovaříme. Maso vybereme na mísu, odvar přecedíme a znovu uvedeme do varu. Přidáme perník, med, chléb a zavařeninu. Dosolíme a vaříme tak, aby omáčka byla hladká, ale příliš nezhoustla. Nakonec vmícháme hrozinky a na nudličky nakrájené spařené mandle. Horkou omáčku přeléváme přes rybu, podáváme s houskovým knedlíkem.